Golfplaten zijn voordelig en gemakkelijk te plaatsen. Het is dan ook de ideale dakbedekking voor overkappingen, veranda's, fietsenstallingen, schuren, kippenhokken en stallen. Onze collectie bestaat uit hoogwaardige golfplaten met een hele scherpe prijs! Je betaalt dus nooit te veel en kunt rekenen op een lange levensduur.
Golfplaten materialen: Polycarbonaat | Polyester | PVC |
Populair: Golfplaten op rol | Doorzichtige golfplaten | Golfplaten met kleine golf
Waarom golfplaten kopen?
Golfplaten werden uitgevonden in de 19e eeuw en zijn nog steeds enorm populair. Ze zijn
meer weg te denken als dakbedekking van schuren, overkappingen, carports, tuinhuisjes, fietsenstallingen en loodsen. Dit komt omdat golfplaten goedkoop zijn én gemakkelijk zelf te leggen zijn. Omdat de golfplaten zelf te leggen zijn, komen er geen kosten bij voor een dakdekker.
De platen hebben een lange levensduur, vooral golfplaten van polycarbonaat. Hoewel geen enkele golfplaat 100% bestand is tegen extreme weersomstandigheden, overleven golfplaten van polycarbonaat en polyester (en ook PVC) de gemiddelde hagelbui doorgaans moeiteloos.
Omdat golfplaten veel daglicht doorlaten zijn ze ideaal voor overkappingen. Je zit namelijk veilig en droog, maar kunt tegelijkertijd wel genieten van daglicht. De verschillende soorten golfplaten hebben een verschillende lichtdoorlatendheid.
De voordelen op een rij
- Goedkope dakbedekking
- Gemakkelijk zelf te leggen
- Golfplaten hebben een lange levensduur
- Goed bestand tegen (extreme) weersomstandigheden, zoals hagel
- Golfplaten laten veel daglicht door
Van welke materialen worden golfplaten gemaakt?
Vroeger werden golfplaten gemaakt van asbest. Door het verbod op asbest worden golfplaten tegenwoordig van kunststof gemaakt. Golfplaten worden gemaakt van:
- Polycarbonaat
- Polyester
- PVC
Golfplaten van polycarbonaat
- Mooie, doorzichtige golfplaten
- Het sterkste materiaal voor golfplaten
- 250 keer slagvaster dan glas (hagelbestendig)
- Goede lichtdoorlaat van ±80%
- Verkrijgbaar in een enkelwandige en drietandige uitvoering
- Prijs: vanaf ±11,20 per m²
Bekijk alle golfplaten van polycarbonaat
Golfplaten van polyester
- Goedkoper dan polycarbonaat
- Extra sterk dankzij de vezelversterking
- Niet doorzichtig dankzij de vezelversterking (meer privacy)
- Lichtdoorlaat van ±75%
- Goed bestand tegen hoge temperaturen
- Goed bestand tegen ammoniak
- Verkrijgbaar in een enkelwandige uitvoering
- Verkrijgbaar als golfplaat op rol (gemakkelijker te leggen)
- Prijs: vanaf 7,20 per m²
Bekijk alle golfplaten van polyester
Golfplaten van PVC
- Goedkoper dan polycarbonaat
- Heldere, doorzichtige golfplaten met bescheiden blauwe gloed
- Uitstekende lichtdoorlaat van ±88%
- Verkrijgbaar in een enkelwandige uitvoering
- Prijs: vanaf 10,50 per m²
Bekijk alle golfplaten van PVC
Welke golfhoogtes zijn er?
Golfplaten zijn verkrijgbaar met verschillende golfhoogtes en golfbreedtes, van kleine golven tot grotere golven. De hoogte van de golf wordt gemeten van de onderkant tot de bovenkant van de golf. De breedte wordt gemeten vanaf het middelpunt van een golf tot middelpunt van de volgende golf.
De golven zorgen voor extra stabiliteit, waardoor de platen beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.
Alle golfplaten hebben een type gebaseerd op de golfhoogte. Hieronder staan de verschillende types:
- Type B:
(hoogte 48 mm, breedte 146 mm) - Type E:
(hoogte 44 mm, breedte 152 mm) - Type F:
(hoogte 51 mm, breedte 177 mm) - Type G:
(hoogte 18 mm, breedte 76 mm) - Type H:
(hoogte 18 mm, breedte 76 mm) - Type L:
(hoogte 19 mm, breedte 107 mm) - Type N:
(breedte 16 mm, breedte 70 mm)
De lengte en breedte van golfplaten
Wanneer we het over golfplaten hebben, dan praten we over verschillende afmetingen. In eerste instantie hebben golfplaten een breedte (plaatbreedte) en een lengte. De plaatbreedte is de afmeting van links naar rechts (wanneer je voor de golfplaat staat). De lengte is de ‘’waterafloop’’. De lengte is dus de richting van waar het water afloopt.
Naast breedte en lengte hebben golfplaten een ‘’werkende breedte’’. Bij de werkende breedte wordt er rekening gehouden met de overlapping van de verschillende golfplaten. Wanneer een golf van de eerste plaat over de golf van de tweede plaat wordt gelegd, dan wordt hierbij bijvoorbeeld 8 cm overlapt. Wanneer de breedte dan 114 cm is, dan is de werkende breedte 106 cm (114 – 8 cm).
Je kunt ook kiezen voor een golfplaat op rol. Deze zijn gemakkelijker te plaatsen, omdat ze uit te rollen zijn op het dak. Je hoeft daarbij geen rekening te houden met de overlapping van meerdere golfplaten.
Bevestigingsmaterialen en accessoires
We hebben een uitgebreide assortiment aan accessoires en toebehoren. Deze accessoires zijn er voor het plaatsen, het verstevigen en het isoleren van de platen:
Golfplaatbouten
Voor het plaatsen van golfplaten zijn goede bevestigingsmaterialen nodig. We hebben bouten die speciaal gemaakt zijn voor de bevestiging van golfplaten. Deze golfplaatbouten zijn verkrijgbaar in een lengte van 60 mm en 110 mm.
Golfplaatbouten met een lengte van 60 mm zijn geschikt voor golfplaten met een golf van maximaal 3 cm, bijvoorbeeld type H. Golfplaatbouten met een lengte van 110 mm zijn geschikt voor golfplaten met een grotere golf, zoals type C en F.
De platen zijn te bevestigen door (onder lage snelheid) een gat te boren dat iets groter is dan de diameter van de bout (minimaal 4 mm groter). Bij de golfplaatbouten zitten ringen en afsluitdoppen, waarmee het gat perfect afgedicht wordt. Het zorgt ervoor dat het dak waterdicht is, waardoor er geen kans is op lekkage.
Afstandhouders ter versteviging
Je kunt de golfplaten verstevigen door kunststof afstandhouders te gebruiken. Deze afstandhouders worden onder de golven van de golfplaten geplaatst, waardoor deze perfect in vorm blijven. De golfplaten zijn namelijk niet meer van boven in te drukken, omdat ze van onder worden ondersteund. Dit verlengt de levensduur van de platen. Omdat de afstandhouders van kunststof zijn gemaakt vallen ze nauwelijks op.
Voor de verschillende type golfplaten zijn er verschillende afstandhouders:
Afstandhouders ter versteviging
Verder zijn er schuimprofielen – ook wel ‘’schuifafdichtingen’’ genoemd – toe te voegen aan de golfplaten. Deze schuimprofielen worden onder de golf geschoven. De afdichtingen van polyether schuim zorgen voor een goede isolatie omdat ze koude lucht blokkeren. Daarnaast houden ze ongedierte en vogels buiten.
Voor de verschillende type golfplaten zijn verschillende schuimprofielen: