Cortenstaal is een unieke staalsoort, die afkomstig is uit de Verenigde Staten. In Nederland is cortenstaal ook steeds populairder. Je ziet dit roestige staal dan ook steeds vaker terug in kunstobjecten, bruggen en hoog gebouwen. Verder wordt cortenstaal vaak gebruikt voor plantenbakken. Sinds 2020 zijn er ook golfplaten van cortenstaal te koop, die kunnen worden gebruikt als dakbedekking.
Cortenstaal is dus heel populair, maar waarom eigenlijk? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van cortenstaal? We geven graag antwoord op deze vraag en geven daarbij ook aan wat de nadelen van cortenstaal zijn:
Voordeel 1: Cortenstaal krijgt een prachtige, industriële roestkleur
Cortenstaal is uniek. Het staal begint namelijk – afhankelijk van de weersomstandigheden – na een aantal dagen/weken een roestige kleur te krijgen.
Het staal krijgt in de beginfase een frisse oranje/rode kleur, die in de loop van tijd verandert in een lichtbruine of donker bruine kleur. Deze bruine kleur zorgt voor een hele mooie industriële uitstraling, die heel goed te matcht met kleuren uit de natuur.
De snelheid waarmee de kleur verandert en de uiteindelijke kleur is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar het gehele verkleuringsproces duurt doorgaans tussen de 2 en 6 jaar.
In een zwavelrijke atmosfeer zal het staal sneller verkleuren en uiteindelijk een donkere kleur krijgen. Daarnaast zal het verkleuringsproces ook versnellen wanneer het regelmatig regenachtig en daarna weer droog is, zoals in Nederland vaak het geval is.
Voordeel 2: Cortenstaal is zeer duurzaam materiaal
Cortenstaal is zeer sterk materiaal. Je zou denken dat roest slecht is voor het staal, maar het tegenovergestelde is waar. De roestlaag wordt als het ware een beschermlaag om de binnenste laag staal heen. Cortenstaal wordt niet voor niets gebruik in bruggen en hoog gebouwen.
Dankzij de chemische samenstelling ontstaat er dus een roestlaag, die het staal bedekt. Deze roestlaag biedt een uitstekende bescherming tegen invloeden van buitenaf.
De roestlaag zorgt er namelijk voor dat het dieper geleden staal onaangetast blijft, omdat deze roest indringing voorkomt. Mede dankzij deze roestlaag is cortenstaal zo’n 10 keer sterker dan normaal staal! Je kunt dan ook rekenen op een hele lange levensduur.
Voordeel 3: Cortenstaal is onderhoudsarm
Omdat de roestlaag bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf, is het niet nodig om cortenstaal te behandelen met onderhoudsmiddelen. Het is niet nodig om cortenstaal op een speciale manier te onderhouden, waardoor dit staal onderhoudsarm is.
Voordeel 4: Cortenstaal maakt schilderen overbodig
Omdat de roestlaag voor een prachtige, industriële look zorgt, is het niet nodig om het staal te schilderen met buitenverf. Je bespaart daardoor geld en veroorzaakt minder schade aan het milieu. Buitenverf wordt namelijk gemaakt van fossiele brandstoffen en grondstoffen. Daarnaast kunnen er vluchtige organistische stoffen (VOS) in buitenverf zitten. Deze stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu.
Voordeel 5: Cortenstaal is milieuvriendelijk en volledig te recyclen
Omdat cortenstaal niet wordt behandeld met corrosie werende middelen en verven onnodig is, wordt het milieu niet belast. Daarnaast is het staal na de levensduur volledig te recyclen en om te vormen tot grondstof voor andere producten.
Voordeel 6: Cortenstaal is zeer geschikt voor zwaardere constructies
Omdat cortenstaal zo’n 10 keer sterker is dan normaal staal én zeer onderhoudsvriendelijk is, is het roestige staal zeer geschikt voor zwaardere constructies. Je ziet cortenstaal dan ook regelmatig terug in bruggen, hoog gebouwen en gevelbedekking. Verder is het zeer geschikt als dakbedekking in de vorm van golfplaten.
De nadelen van cortenstaal
Uiteraard heeft cortenstaal ook nadelen. Hieronder staan deze nadelen:
Nadeel 1: Afwisselende periodes van nat en droog weer nodig
Voor het verkleuringsproces moeten er afwisselende periodes zijn van nat weer en droog weer. Omdat dit in Nederland het geval is, zal dit niet voor problemen zorgen. In landen waar weinig regen valt, kan het verkleuringsproces worden vertraagd.
Nadeel 2: Corenstaal kan in de beginfase roestplekken veroorzaken
In de beginfase van het verkleuringsproces kan cortenstaal roestplekken veroorzaken, doordat het roestwater ergens anders op terecht kan komen. Zo kunnen er bijvoorbeeld roestplekken ontstaan op tegels in de tuin. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de tegels in de eerste fase bijvoorbeeld te bedekken met grind.
Wanneer er toch roestvlekken ontstaan, dan kunnen deze doorgaans succesvol worden verwijderd met een goede roestoplosser.