Cortenstaal is staal dat na een aantal dagen/weken begint te roesten, waardoor de kleur verandert. Dit verkleuringsproces loopt vervolgens nog 6 jaar door. Het roestige staal zorgt voor een hele mooie, industriele uitstraling.
Cortenstaal valt binnen een groep van staallegeringen die vaak in buitengebouwen worden gebruikt. In de Verenigde Staten is cortenstaal enorm populair en ook in Nederland heeft deze staalsoort haar intreden gemaakt. Waar cortenstaal eerst vooral populair was voor kunstobjecten en plantenbakken wordt het ook steeds populairder materiaal voor gevelbekleding en dakbedekking.
Je bent misschien benieuwd wat cortenstaal precies is. Daarom vertellen we graag alles over deze authentieke staalsoort:
Hoe is cortenstaal ontstaan?
Cortenstaal is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontwikkeld in de 1930’s. Het staal is ontwikkeld door het Amerikaanse U.S., die deze staalsoort officieel naar buiten bracht onder de merknaam ‘’COR-TEN’’. Dit staalbedrijf ontwikkelde cortenstaal in eerste instantie om kolenwagens mee te bouwen. In de 1950’s en 1960’s werd cortenstaal echter steeds populairder voor kunstobjecten, bruggen en hoogbouw.
Tegenwoordig is cortenstaal steeds vaker terug te zien in plantenbakken (in steden). Daarnaast zien we cortenstaal steeds vaker terug in woningen, bijvoorbeeld als gevelbekleding en dakbedekking. Sinds 2020 zijn er in Nederland ook golfplaten van cortenstaal te koop via Toonn.nl. Daarmee is Toonn.nl de eerste en enige aanbieder van golfplaten van cortenstaal.
De samenstelling van cortenstaal
Cortenstaal is ontstaan door een aantal staalsoorten en legeringen met elkaar te mengen. Het basismateriaal van cortenstaal is ijzer, waarna er een kleine hoeveelheid legeringselementen zijn toegevoegd. Denk daarbij aan koper, nikkel, chroom, silicium en fosfor. Omdat er slechts kleine hoeveelheden legeringselementen zijn toegevoegd wordt cortenstaal ‘’weervast staal’’ genoemd.
Cortenstaal krijgt een roestig uiterlijk
Corenstaal is een bijzondere staalsoort, die ook wel verweerd staal wordt genoemd. Cortenstaal is ontworpen om schilderen overbodig te maken. Het staal krijgt namelijk na enkele maanden een roestige, verweerde uitstraling. Daardoor ontstaat een hele stoere, industriele look.
De verkleuring van cortenstaal ontstaat vooral door de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Wanneer de temperaturen laag zijn en er een hoge luchtvochtigheid is, zoals in Nederland vaak het geval is, dan ontstaat er doorgaans een mooie, donkere roestkleur.
Beschermende roestlaag
Cortenstaal biedt vele voordelen. Het is niet alleen een hele mooie en authentieke staalsoort, het is ook nog eens heel duurzaam materiaal. Je denkt misschien dat roest niet echt bijdraagt aan de levensduur van staal, maar het tegenovergestelde is waar.
De geoxideerde, bruine laag zorgt namelijk voor extra bescherming van het dieperliggende staal. Daarmee wordt schade door roestindringing voorkomen, waardoor de levensduur toeneemt.
Corenstaal is heel sterk en kan zo’n 10 keer langer meegaan dan regulier staal. Dit terwijl het staal slechts 0,63 mm dik is en een gewicht heeft van slechts 6,2 kilogram per vierkante meter.
Verder is cortenstaal onderhoudsarm en is het niet nodig om het staal te behandelen met onderhoudsmiddelen.