Lichtkoepels hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 20 jaar. De lichtkoepels uit onze collectie zijn van hoogwaardige kwaliteit, waardoor je er lang van kunt genieten.
Hieronder staan de factoren die de levensduur van een lichtkoepel bepalen:
Lichtkoepels van polycarbonaat hebben een langere levensduur
De levensduur van een lichtkoepel wordt vooral bepaalt door het materiaal waarvan de lichtkoepel gemaakt is. Je kunt kiezen tussen een lichtkoepel van acrylaat en een lichtkoepel van polycarbonaat.
Lichtkoepels van acrylaat zijn goedkoper dan lichtkoepels van polycarbonaat, maar ze hebben dan ook een minder lange levensduur.
Acrylaat is zo'n 10 keer sterker dan glas, terwijl polycarbonaat zo'n 250 keer sterker is! Lichtkoepels van polycarbonaat worden dan ook vaak ''pantser lichtkoepels'' genoemd. Bij een stevige hagelbui gaat een lichtkoepel van acrylaat dus sneller kapot dan een lichtkoepel van polycarbonaat. Het is echter niet zo dat een lichtkoepel van polycarbonaat niet kapot kan gaan tijdens een hagelbui. Wanneer het écht hard hagelt, kan elke lichtkoepel kapot gaan - ook wanneer die net nieuw is.
Lichtkoepels van polycarbonaat zijn moeilijker te vernielen door inbrekers en vandalen, omdat het materiaal veel sterker is. Dit is een bijkomend voordeel van dit materiaal.
Acrylaat is van nature UV-licht bestendig, waardoor de lichtkoepel niet verkleurd en dus lang de goede uitstraling behoudt. Polycarbonaat is van nature niet UV-bestendig, maar wordt altijd voorzien van een UV-bestendige coëxtrusielaag. Deze voorkomt verkleuring en zorgt voor behoud van lichttransmissie, waardoor er ook op de lange termijn voldoende licht wordt doorgelaten.
Hoe meer wanden, hoe langer de levensduur
Het aantal wanden kan bijdragen aan de levensduur van de lichtkoepel, maar heeft minder invloed dan de materiaalkeuze.
Dubbelwandige en driewandige lichtkoepels zijn iets stabieler dan enkelwandige lichtkoepels, maar bij een stevige hagelbui maakt het weinig uit hoeveel wanden een lichtkoepel heeft. Wanneer de buitenwand van een dubbelwandige of driewandige lichtkoepel kapot springt door de hagel, dan moet de lichtkoepel helemaal vervangen worden - net zoals bij een enkelwandige lichtkoepel.
Wel is een enkelwandige lichtkoepel gemakkelijker te vernielen bij een inbraak. Je kunt de lichtkoepel eventueel voorzien van een anti-inbraakrooster, waardoor de kans op een inbraak afneemt.
Het voordeel van een dubbelwandige en driewandige lichtkoepel is dat deze vooral zorgen voor een betere isolatie. Verder treedt er bij een enkelwandige lichtkoepel condensvorming op. Bij een dubbelwandige en driewandige lichtkoepel ontstaat er geen condens, waardoor ze een betere uitstraling hebben en optimaal licht doorlaten.
De vorm van de lichtkoepel
Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in allerlei vormen. Je kunt kiezen tussen een vierkante lichtkoepel, een rechthoekige lichtkoepel en een ronde lichtkoepel. Vierkante en rechthoekige lichtkoepels zijn verkrijgbaar in een bolvormige variant, maar ook in een piramide variant.
Piramide lichtkoepels kunnen een stevige hagelbui eerder overleven dan een bolvormige lichtkoepel, omdat de hagelstenen dankzij de piramidevorm niet recht op de lichtkoepel vallen. Zo kan een piramidevormige lichtkoepel dus een langere levensduur hebben dan een bolvormige lichtkoepel.
Goed onderhoud zorgt voor langere levensduur
Je hebt zelf ook invloed op de levensduur van een lichtkoepel. Je kunt de lichtkoepel periodiek schoonmaken, bijvoorbeeld één of twee keer per jaar. Dit kan de levensduur verlengen, omdat bijvoorbeeld mos schade kan aanrichten aan de lichtkoepel. Verder zorgt dit voor een optimale doorlating van licht.
Gebruik bij het schoonmaken van de lichtkoepel geen bijtende middelen, omdat dit de levensduur juist kan verkorten.